Celulita se intalneste mai ales la femei, tesutul conjunctiv care inconjoara celulele protectoare ale epidermului inferior fiind mult mai moale si mai slab in cazul femeilor decat in cazul barbatilor.
In mod constant, mai ales in timpul pubertatii, pielea trebuie sa se adapteze noilor forme ale corpului. Cele mai mari solicitari pentru elasticitatea acestui organ apar insa in timpul sarcinii.
Grasimea se acumuleaza in celulele epidermului inferior atunci cand elasticitatea tesuturilor scade. Acestea se pot mari pana la de zece ori volumul lor original, iesind in afara pana aproape de suprafata pielii. Apare, astfel, imaginea tipica a celulitei, pielea cu aspect de coaja de portocala.
Ce factori sunt responsabili de aparitia celulitei?
Factorii care determina aparitia celulitei se intensifica atunci cand balanta dintre procesele de depozitare si cele de ardere a grasimilor din organism se dezechilibreaza: cand corpul primeste mai multa energie din alimente decat poate el folosi. Surplusul de grasimi va fi depozitat la femei mai ales in zona coapselor, a soldurilor si a sezutului.
Pe langa aspectul neplacut, celulele umplute cu grasimi au si un efect mecanic negativ: ele apasa asupra vaselor sanguine si limfatice periferice fine. Circulatia redusa conduce la diminuarea oxigenarii celulelor si a transportului de lichid celular si reziduuri ale metabolisumlui in afara acestora.
Un rol cheie in acest sens il au hormonii feminini. Estrogenul determina nu doar elasticitatea tesutului conjunctiv, ci influenteaza si tiparul de distribuire a grasimilor. Are un rol foarte important in procesul de metabolizare a apei in tesuturi.
Modificarea activitatii hormonale, asa cum se intampla la pubertate, in timpul sarcinii, la menopauza sau in timpul administrarii de anticonceptonale, are ca efect o depozitare mai mare a apei in organism, fapt care creste si tendinta de celulita.
Retentia de apa in tesuturile adipoase este o alta cauza a aparitiei celulitei. Prin retentia de apa, fibrele conjunctive ale straturilor superioare ale pielii sunt invadate de lichid, ducand la marirea in volum a anumitor celule adipoase si producand umflaturi ale dermei si epidermei care se prezinta ulterior sub aspectul inestetic de coaja de portocala.
Stagnarea toxinelor in tesuturile adipoase invadate de apa este, de asemenea, responsabila de formarea celulitei. Toxinele ataca fibrele de elastina si colagen care au rolul de a mentine pielea elastica, neteda, fina si ferma. Intr-adevar o data cu varsta aceste fibre de colagen si elastina isi pierd din flexibilitate, insa aspectul neplacut al pielii poate fi evitat prin eliminarea toxinelor din organism la timp.
Sportul, inamicul celulitei!
Nu cantitatea sau sportul de performanta sunt cele care iti mentin sanatatea si supletea, ci activitatile moderate si regulate de miscare. Pielea va profita din plin de ele. Sportul impotriva celulitei stimuleaza pe de o parte circulatia si fortifierea aparatului locomotor, pe de alta parte stimuleaza consumul de energie si prin aceasta reducerea grasimilor.
Activitati adecvate in acest sens, pe care le poti efectua cu placere fara a avea nevoie de un echipament complicat si care maresc elasticitatea ligamentelor pe langa arderea grasimilor, sunt de exemplu:
– Mersul pe jos. Plimbarile lungi sunt mai placute si mai blande cu articulatiile decat joggingul. Mergi cat mai mult pe jos. Nu uita nici de scari, picioarele bine antrenate tonifica pielea!
– Inotul. Presiunea apei actioneaza asupra corpului ca un drenaj limfatic purificator.
– Mersul cu bicicleta.
Ce efect are uleiul de mesteacan asupra celulitei?
Ne-am obisnuit sa auzim des ca nu exista niciun tratament care sa combata definitiv celulita, insa putem macar sa speram ca vom reduce aspectul de coaja de portocala de pe picioare sau abdomen, aspect ce se formeaza in timp din cauza toxinelor din organism.
Specialistii incearca sa ne convinga ca cel mai bun tratament este cel care contine mesteacan, asa ca vom lua in serios vorbele lor si ne vom orienta spre cremele care contin aceasta planta minune. Preparatele din frunzele de mesteacan au un efect purificator, stimuland activitatile metabolice ale organismului. Din aceste frunze se extrage un ulei valoros.
Prin aspectul sau luminos si frunzele sale delicate, mesteacanul intruchipeaza tineretea si energia. Intre mai si iunie mesteacanul se afla in cea mai vitala etapa de crestere. In aceasta perioada frunzele sale contin substante deosebit de valoroase. Un exemplu sunt flavonidele, care ajuta organismul la protectia celulara si la slabit. Iar continutul ridicat de vitamina C stimuleaza arderile de grasimi din organism.
Uleiul bio anti-celulita cu extract de mesteacan de la Weleda este considerat un produs de succes in lupta cu celulita. Este inmiresmat si de alte plante medicinale pe care le are in compozitie si promite ca daca vei avea o alimentatie echilibrata si vei face in acelasi timp mai multa miscare, pielea ta va castiga in elasticitate. Va deveni mult mai neteda si mult mai ferma.
Testele dermatologice confirma eficienta uleiului anti-celulita cu mesteacan. Multe femei care au folosit acest ulei au constatat imbunatatirea aspectului exterior al pielii cu celulita in doar 28 de zile.
Formula sa activa inovatoare este data de extractele din mesteacan, rozmarin si ruscus. Uleiurile vegetale pretioase de jojoba, germeni de grau si samburi de caise sunt absorbite in straturile adanci ale epidermului, care asimileaza astfel substantele active continute de aceste uleiuri.
Suna bine, nu? Mai ales ca nu exista nici urma de parabeni, uleiuri minerale, parfumuri sintetice sau alte substante toxice in compozitia uleiul bio de la Weleda.
Cum utilizezi uleiul bio anti-celulitic de mesteacan?
Cel mai intens efect se obtine prin utilizarea zilnica a uleiului anti-celulita, cel putin de doua ori pe zi in primele patru saptamani, de preferat dimineata si seara. Se aplica prin masaj cu miscari circulare. Pentru un efect de durata se recomanda utilizarea zilnica in continuare.
Am fost foarte impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a abordat diverse aspecte ale subiectului si a oferit exemple relevante pentru a-si sustine argumentele. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de tema abordata.
Consider ca subiectul tratat este extrem de important si ar trebui sa fie discutat mai des. Este impresionant cum autorul a reusit sa aduca in atentia cititorilor aceasta problema si sa ofere solutii concrete pentru imbunatatirea situatiei.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat argumentele si a sustinut punctul sau de vedere.