„Sanatatea mentala include starea noastra de bine din punct de vedere emotional, psihologic si social. Ea ne afecteaza modul de a gandi, a simti si a actiona. Ne ajuta sa stabilim modul in care gestionam stresul, cum interrelationam si cum facem alegeri. Sanatatea mentala este importanta in fiecare etapa a vietii, din copilarie si adolescenta pana la maturitate.” – Departamentul American al Sanatatii si Serviciilor Umane.

De cele mai multe ori cand auzim ca se discuta ceva despre sanatatea mentala, contextul este de obicei negativ. De exemplu, urmarim adesea prezentatorii de stiri cum explica faptul ca un act violent a fost comis de catre cineva cunoscut cu „probleme mentale.”Mai putin discutate sunt aspectele pozitive ale sanatatii mentale – asupra acestui aspect vrem sa ne concentram astazi.

Consideram ca este un aspect important, dat fiind ca cercetarile arata azi o crestere constanta a proliferarii problemelor de sanatate mentala.
Mai precis, discutam modul cum gandesc oamenii sanatosi metal.

Argumentul pentru acest articol este crearea unui set comun de trasaturi psihologice ale persoanelor „sanatoase mental”; trasaturi care pot fi folosite ulterior ca un fel de „reper” pentru a obtine o posibila perspectiva asupra propriei noastre sanatati mentale.

In primul rand, trei note marginale: (1) nimeni nu e perfect sanatos, nici fizic si nici mental, (2) acest articol este scris in scop de divertisment, (3) daca credeti ca suferiti de o tulburare psihologica, este recomandabil sa apelati la ajutor sau sa vorbiti cu cineva.

Iata opt lucruri pe care oamenii sanatosi mental le fac diferit:
1. Au un cerc social pozitiv
Steven Joyal, medic si vice-presedinte pe probleme stiintifice si dezvoltare medicala in cadrul unui institut de cercetare non-profit pentru sanatate mentala, declara: „Ideea ca interactiunea sociala este importanta pentru sanatatea mentala si fizica a fost invocata si studiata ani de zile.”

Conform unui meta-studiu condus de Universitatea Brigham Young University, care a analizat 148 de studii de peste 300.000 subiecti, un cerc social pozitiv are un efect direct asupra mortalitatii. Cercetatorii au concluzionat ca aceasta corelare pozitiva este o reflectare direct asupra beneficiilor intangibile ale unui cerc social activ – si anume un cerc care contracareaza stresul prin consolare si companie.
2. Sunt mai degraba proactivi, decat reactivi
Inclinatia catre autoperfectionare continua, spre deosebire de simpla reactie la stimulii de mediu, este direct legata de sanatatea mentala. O mentalitate proactiva exprima constiinta de sine si dorinta de a lucra pentru atingerea unui tel pe termen lung.

Pe scurt, o mentalitate proactiva se manifesta printr-o stare de spirit pozitiva, in timp ce o mentalitate reactiva demonstreaza o lipsa de autocontrol – o trasatura care adesea evolueaza in probleme de sanatate mentala.
3. Le pasa de corpul lor
Sa intelegem ca corpul unei persoane este direct legat de mintea persoanei respective si o piesa vitala a cunoasterii. Un stil de viata activ fizic este o tendinta omniprezenta printre cele cu o stare de spirit sanatoasa.

Combinand un stil de viata activ fizic cu obiceiuri de alimentatie sanatoasa este o indicatie clara ca persoana este sanatoasa mental. Cei care nu au nici una nici alta sunt predispusi la probleme de sanatate mentala.
4. Poseda inteligenta emotionala buna
Inteligenta emotionala este pur si simplu abilitatea de a intelege emotiile si impacturile lor ulterioare asupra mintii si corpului. Interpretarea competenta a ceea ce se intampla in mintea si corpul tau iti da posibilitatea de a face ceva cu acestea.
5. Sunt autoghidati si productivi
Posibilitatea de a te autoghida in mod pozitiv este un semn sigur de sanatate mentala. Persoanele cu probleme de sanatate mentala sunt adesea „victime” ale imprejurarilor. In contrast, persoanele sanatoase mental sunt capabile sa-si inteleaga situatia si sa faca ceva pozitiv posibil.

Daca iti stabilesti teluri si le incluzi in viata ta cotidiana, probabil ca esti atat disciplinat cat si sanatos mental. Modalitatea de a da satisfactie imediata si/sau un permanent sentiment de letargie pot indica o problema.
6. Au control asupra propriului comportament
Capacitatea rara de a rezista majoritatii tentatiilor si impulsurilor negative este un semn de sanatate mentala. De ce? Pentru ca aceasta necesita autocunoastere, capacitate de adaptare si vointa; trei atribute in mod obisnuit absente dintre acestea sunt o problema de sanatate mentala.

De asemenea, poti adera in mod consecvent la un program de rutina pozitiv. Acest lucru este important, pentru ca o rutina pozitiva este adesea un indiciu de stare de spirit pozitiva.
7. Se accepta asa cum sunt
Din pacate, multe persoane cu o imagine de sine negativa adesea cedeaza unor conditii ca anxietatea si depresia. Un simt pozitiv (nu neaparat „inalt”) de auto-valoare indica adesea o stare de spirit sanatoasa.

Este important sa intelegem ca toti avem lucruri pe care dorim sa le imbunatatim. Diferenta consta in reactia fata de aceasta dorinta. Persoanele sanatoase mental vor concepe un plan, in timp ce celelalte vor ramane intr-o stare de spirit statica.

Ceea ce ne duce la ultimul punct de pe lista
8. Au excelente aptitudini de autorealizare
„Situatia” actuala, buna sau rea, grozava sau ingrozitoare, este interpretata cu mai multa abilitate la cei cu o stare de spirit sanatoasa. Nu este intru totul neobisnuit pentru persoanele sanatoase mental sa se afle intr-un scenariu pesimist; pur si simplu, acestea recunosc mai repede, iau masuri mai adecvate, mai productive.

Cei cu o stare de spirit negativa – „bolnavi mental” sau altfel –mai putin probabil vor intelege o situatie adversa si vor face ceva pentru asta.

3 thoughts on “8 lucruri pe care oamenii sanatosi mental le fac diferit

  1. Este un articol foarte bine documentat si structurat, care ofera informatii valoroase si relevante. Am descoperit aspecte pe care nu le stiam despre subiectul abordat si consider ca acest articol mi-a deschis noi orizonturi de cunoastere. Felicitari autorului pentru munca depusa!

  2. Mi-a placut modul in care autorul a abordat subiectul si a adus in discutie diferite perspective. Am invatat multe lucruri noi din acest articol si apreciez efortul depus pentru a realiza o analiza atat de detaliata. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de subiect.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva noua asupra subiectului prezentat. Sunt impresionat de profunzimea cercetarii si de claritatea cu care sunt prezentate argumentele. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol.

Comments are closed.