Polipii vezicii biliare sunt excrescente in vezica biliara si apar de obicei datorita acumularilor de colesterol. Intr-adevar, aceasta afectiune este relativ comuna si inofensiva in majoritatea cazurilor.

Insa, exista si situatii in care proeminentele ar putea sa nu apara din cauza colesterolului, ci ar putea sa fie mici tumori. Desi este adevarat ca astfel de tumori, prin natura lor, pot fi canceroase, exista si cazuri in care se dovedesc a fi benigne.

Dimensiunea chiar conteaza

Este important ca polipii veziculari sa fie masurati, pentru ca dimensiunea lor ar putea arata daca sunt cancerosi sau nu. Excrescentele mai mari de un centimetru ar trebui sa ridice un semnal de alarma, deoarece exista sanse mari sa fie tumori canceroase. Pe de alta parte, polipii vezicii biliare mai mici de atat nu ar trebui sa fie sau sa devina cancerosi.

Diagnosticul

Prezenta polipilor in vezica biliara ar putea fi determinata cu ajutorul ultrasunetelor. Prin aceasta procedura de diagnosticare se masoara dimensiunea micilor excrescente, doctorul reusind sa determine pericolul la care pacientul este expus.

Pentru a ajuta la evaluarea posibilitatii ca polipii biliari sa fie cancerosi, un specialist ar putea recomanda persoanei sa efectueze o tomografie computerizata (CT) sau o scanare tomografica cu emisie de pozitroni (PET).

Simptome

In general, polipii veziculari nu induc simptome. Insa, unele persoane cu aceasta afectiune ar putea resimti o asa-numita colica biliara, o forma de durere abdominala care porneste din vezica biliara. De obicei, colica biliara este cauzata de prezenta pietrelor in respectiva regiune. Dar, daca nu exista astfel de pietre in vezica biliara, medical ar putea suspecta polipii biliari.

Tratament

De obicei, polipii vezicii biliare mai mici de un centimetru nu necesita tratament sau eliminare. Insa, trebuie supravegheati in mod regulat prin oricare dintre procedurile de diagnosticare mentionate mai sus.

Astfel, medicul va reusi sa observe imediat orice schimbare suspicioasa care, de cele mai multe ori, va indica posibilitatea cancerului la vezica biliara. Se recomanda ca polipii sa fie examinati la fiecare 3 pana la 6 luni, timp de 2 ani.

Citeste continuarea articolului aici: Informatii esentiale despre polipii veziculari