Cu totii stim ca anumite obiceiuri, precum fumatul sau expunerea excesiva la soare, ar putea mari riscul unei persoane de a dezvolta cancer.

Pe langa asta, nu este foarte usor sa anticipam cine va fi afectat de boala. Dar, daca se intampla sa te afli in aceasta situatie infricosatoare, a fost cauzata de structura genetica si de ghinion? Conform unui studiu recent, se pare ca nu.

Studiul

Un studiu recent publicat in jurnalul Nature a notat ca aproape 70 – 90% dintre cazurile de cancer au fost cauzate de factori externi sau extrinseci. Acestia includ expunerea la mediul inconjurator si stilurile de viata.

Asta ar insemna ca 70 – 90% dintre cazurile de cancer nu au nimic de-a face cu structura genetica, ghinion sau norocul la un joc metaforic de zaruri.

Majoritatea cazurilor de cancer sunt cauzate de un stil de viata nesanatos, nu de gene defectuoase, spun doctorii. Factorii pe care ii intalnim zilnic, dieta, lumina solara, tigari si alte boli, joaca un rol mult mai important in probabilitatea de declansare a cancerului decat ADN-ul.

Pana la 90% dintre cazurile de cancer ar putea fi combatute daca toti acesti declansatori ar fi evitati. Insa, Dr. Emma Smith de la Centrul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie a spus, „ Obiceiurile sanatoase, precum evitarea fumatului, mentinerea unei greutati sanatoase si o dieta echilibrata nu vor garanta sansele unei persoane in fata cancerului, dar vor reduce riscul ca aceasta sa fie afectata.”

Prezentarea bolii

Citeste continuarea articolului aici: Este cancerul o boala pe care am putea sa o prevenim? Daca da, de ce nu facem asta